moštenec.sk
 FAQFAQ    HľadaťHľadať    Zoznam užívateľovZoznam užívateľov    RegistráciaRegistrácia   NastaveniaNastavenia   PrihláseniePrihlásenie 

Erb Dolného Moštenca

 
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    moštenec.sk -> Dianie v Moštenci
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
martinq




PríspevokZaslal: 06. Júl 2009 15:03    Predmet: Erb Dolného Moštenca Odpovedať s citátom

Vzhľadom na anketu o erb Horného Moštenca, dovoľujem si prispieť svojou troškou do mlyna s návrhom na erb Dolného Moštenca. Návrh som v rámci diplomovky predložil Mestskému úradu v roku 2005 (zatiaľ bez odpovede). Tu je rešerš, ktorú som predkladal:

Charakteristika sídla
Dolný Moštenec (430 m) je miestnou časťou mesta Považská Bystrica, situovaná v juhovýchodnej časti katastrálneho územia mesta v Manínskych vrchoch. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z listiny z roku 1397, kde sa spomína spolu s Horným Moštencom ako „possessio Mosenech et alter Mosenech“. V tejto listine bola obec darovaná Považskej Bystrici. V neskorších časoch patrila do panstva Košeca, neskôr zemianskym rodinám. Obyvatelia obce sa zaoberali poľnohospodárstvom.

Názvy obce
1397 Mosenech
1415 Also Mosonoch
1467 Also Mochenecz
1773 Dolny Mosstenecz, Alsómostenec, Alsóhidas

Pečate
Najstaršia pečať obce je nedatovaná osemhranná, pravdepodobne prsteňová pečať s rozmermi 12 x 15 mm, použitá v roku 1780. V pečatnom poli sú iniciálky M.D (Moštenec Dolný) a nad nimi tri kvietky.
http://s3.supload.com/free/pecat_Dolny_Mostenec1.jpg/view/

V roku 1783 nariadila župa hromadné vyhotovenie pečatidiel pre obce, ktoré doteraz žiadne pečatidlo nemali na základe súpisu z rovnakého roku. V období 1784 – 1785 vznikli typizované pečatidlá. Pri tejto príležitosti si dali vyhotoviť pečatidlá aj niektoré obce, ktoré úž pečatidlo mali. Medzi nimi je aj Dolný Moštenec.

Táto pečať, ktorú J. Fojtík označuje typ T1784 je nedatovaná – rovnako ako predchádzajúca – a má priemer 25 mm. V obraze je z pažite vyrastá ker, pozostávajúci z troch ratolestí s bobuľami a na (heraldicky) pravej z nich sedí vtáčik so zdvihnutým krídlom. Kruhopis znie: „SIGIL(LUM): PO(SSESSIONIS): A(LSÓ). MOSTENECZ“ oddelený štvorbodkou. Toto pečatidlo bolo používané ešte aj v rokoch 1880 – 1884.
http://s3.supload.com/free/pecat_Dolny_Mostenec2.gif/view/

Napriek tomu, že obec už mala dve pečatidlá, v roku 1785 použila pečatidlo Praznova.

Ďalšia pečať je tiež nedatovaná s priemerom 32 mm, používaná v rokoch 1887 – 1901. Obrazová náplň je zhodná s predchádzajúcim pečatidlom, ibaže na pažiti je náznak šrafovania (šikmá šrafúra) a listy kríku sú o niečo menšie. Kruhopis oddelený krížikom znie: „ALSÓ MOSTENECZ KÖSZÉG PECSÉTJE“.
http://s3.supload.com/free/pecat_Dolny_Mostenec3.gif/view/

Návrhy erbu
Hoci podľa pravidiel tvorby obecných erbov sa má vychádzať z najstaršieho dostupného pečatidla, odporúčam pre erb použiť obraz neskorších dvoch. Pretože v najstaršom sú figúrami iba tri drobné kvietky, ktorých používanie je u nás v nie malom počte, je vhodnejší pre erb mladší symbol, ktorý je jedinečný. V prípade záujmu mesta (miestnej časti) by však bolo možné umiestniť kvietky nad štít. Na základe uvedeného navrhujem nasledovný erb:

„V striebornom štíte čierny vľavo otočený rozkrídlený vtáčik, sediaci na pravej vetvičke zeleného kríka z veľkými kopijovitými listami a červenými bobuľami, vyrastajúceho z troch samostatných koreňov zo zelenej, striebornou niťou preťatej pažite.“
http://s3.supload.com/free/Dolny_Mostenec1.gif/view/

V tejto podobe je erb historicky verný, zodpovedá heraldickým pravidlám a nepoužíva ho žiadna iná obec, či jej miestna časť na Slovensku.

Za predpokladu, že by mesto nesúhlasilo s uvedeným odporúčaným návrhom, ako alternatívu je možno navrhnúť kombináciu prvej a druhej pečate s nasledujúcim opisom:

„V striebornom štíte čierny vľavo otočený rozkrídlený vtáčik, sediaci na pravej vetvičke zeleného kríka z veľkými kopijovitými listami a červenými bobuľami, vyrastajúceho z troch samostatných koreňov zo zelenej pažite. Všetko prevýšené troma červenými striebornostredými kvietkami na zelených stonkách.“
http://s3.supload.com/free/Dolny_Mostenec3.gif/view/

Tretím variantom je zjednodušená podoba prvého návrhu:
http://s3.supload.com/free/Dolny_Mostenec2.gif/view/

Verím, že návrhy zaujmú. Tak ako padla v prípade návrhov erbu Horného Moštenca otázka "Prečo kohút?", v prípade oboch Moštencov (vtáčik aj kohút) možno odpovedať tým, že kedysi dávno sa obec tak rozhodla pri zadávaní výroby pečate, prípadne sa tak rozhodol kovorytec. V oboch prípadoch má ísť o symboliku miestnej prírody.
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odoslať novú tému   Odpovedať na tému    moštenec.sk -> Dianie v Moštenci
Strana 1 z 1

 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group